Sirákné Kemény Kinga

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ

1964-ben születtem Budapesten. Férjem Dr. Sirák Péter orgonaművész. Négy gyermekünk van (Borbála 1997, Balázs 1998, Blanka 2001 és Bertalan 2003.)

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Középiskolai Énektanár és Karvezetőképző tanszakát 1988-ban jeles diplomával végeztem el.

Tíz évig énekeltem a Zeneakadémia Liszt Ferenc Kamarakórusában, ahol Párkai István tanár úr vezetésével számtalan külföldi és belföldi koncerten és lemezfelvételen vettem részt.

A diploma megszerzése után a Kőbányai Kovács László zenei tagozatú általános iskolában helyezkedtem el. Majd ismét beiratkoztam a Zeneakadémiára második diplomámért a nappali tagozatú Egyházzenei tanszakra, melyet kitüntetéses eredménnyel 1995-ben végeztem el.

Közben egy országos pályázat elnyerésével munkahelyet változtattam, és a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségéhez kerültem (KÓTA). Itt szervezési és menedzselési feladatokkal foglalkoztam. Az egy év kitérő után visszatértem hivatásomhoz, a tanításhoz.

A Leővey Klára ének-zene tagozatos általános iskolában tanítottam és kórust vezettem. Ugyanitt a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanítóképző Főiskola növendékei hospitáltak és diplomáztak az általam tanított osztályokban. Az iskolában ezenkívül külföldi és hazai csoportok számára rendszeresen bemutatóórákat tartottam. 1994-ben dolgoztam ki iskolánk 12 évfolyamos gimnáziummá való átalakulásának koncepcióját, melyet a szakmai kuratórium példaértékűnek minősített. A növendékeimből álló 120 tagú gyermekkórusomon kívül egy felnőttekből álló énekegyüttesnek is a vezetője voltam. 1996-ban a zenei tagozatos iskolák kórusainak versenyében kiváló minősítést kaptunk és egyben meghívást a Zeneakadémián tartandó gálakoncertre.

Ezeken kívül a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének (MTA ZTI) Dallamtörténeti Osztályán dolgoztam 5 évig. A Művelődési Minisztérium felkérésére két alkalommal tartottam továbbképzést Erdélyben tanárkollégák számára. 1994-ben szintén egy országos pályázat elnyerésével ösztöndíjat kaptam a kecskeméti Kodály Intézetbe.

Tíz évig tagja és évekig titkára voltam a Schola Hungarica Együttesnek. A kórus lemezein nyújtott szólóénekléseim alapján 1993-ban Svédországba hívtak meg egy nagyszabású lemezfelvételre.

Alapító tagja, szólistája és 5 éve elnöke vagyok a 30 éve működő dél-amerikai barokk és népzenét éneklő Encuentros Együttesnek. (Művészeti vezető: Sylvia Leidemann) www.encuentros-egyuttes.com.ar

1995-ben meghívást kaptam a Buenos Airesi Argentin Katolikus Egyetem Zenetudományi és Zeneművészeti Fakultásától egy mesterkurzus megtartására  a magyar gregorián zene sajátosságairól. A kurzus sikerére való tekintettel 1996 augusztusára újabb meghívást kaptam Buenos Airesbe. Ugyanitt a Fundacion San Rafael koncertsorozatában szólóestet adtam a magyar zenekultúra bemutatásával. 2016-ban és 2018-ban szintén tanítottam és koncerteztem a CCK  http://www.cck.gob.ar/ meghívására

1995 nyarán Sirák Péter orgonaművésszel egy közös németországi szólóturnén vettünk részt és rendszeresen dolgozunk együtt nem csak szóló koncerteken. Több lemezen és kazettán énekeltem szólót és rendszeresen vállalok fellépéseket, rádió- és tévé- felvételeket a hazai és külföldi koncertéletben.

Az 1996-97-es tanévre meghívást kaptam Japánba a világhírű Kodály módszer oktatására. Kinn tartózkodásom alatt japán zenetanárok számára továbbképzéseket tartottam, kórusokat tanítottam be. Több koncerten szólót énekeltem Tokyoban, Osakában, Nagoyában és Fukuokában.

1998 óta Diósdon, lakhelyünkön egy 40 fős nőikart vezetek. Kórusommal külföldön és belföldön egyaránt sikereket érünk el, ennek elismeréseképpen megkaptuk elsőként a társadalmi szervezetek közül a Diósd Községért díjat. A Magyar Kodály Társaság tagjai közé is meghívást kaptunk. Prof. Szőnyi Erzsébet a Diósdi Nőikar számára 3 művet komponált, melyeknek ősbemutatója nagy siker volt. A nőikar kamaraegyüttese, a Schola Gregoriana Diosdiensis a gregorián zene népszerűsítését vállalva idén az Mária Rádió által kiírt I. Kórusversenyen a 3 legjobb pontszámmal végzett a kategóriájában, meghívást nyerve a Gálahangversenyre. Lásd bővebben www.noikar.hu

2001-ben Semjénné Menus Gabriella társszerzővel elkészítettük az Éneklő Egyház módszertani tankönyvét tanári útmutatóval, amelyet Dr. Seregély István az MKPK elnöke ajánlott kiadásra, s a Szent István Társulatnál jelent meg: Liturgikus Dallamgyűjtemény I-II. címmel.

2006-2009 az ELTE TÓFK Ének Tanszékének adjunktusaként énekórákat, kórust tartottam valamint óvónői gyakorlatvezető voltam.

2011-től a budapesti Szent Angéla Általános Iskola és Gimnáziumban tanítotok a Budai Ferences Énekes Iskola tanáraként

2013-2017. A Váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola adjunktusaként több szakon (csecsemős, óvó, tanító, kántor) tanítottam különböző zenei tantárgyakat, vezettem kórust.

2019-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen az egyházzenei szakon megszereztem DLA, doktori fokozatomat. Doktori értekezésemet Harmat Artúr élete és egyházzenei munkássága címmel írtam és védtem meg cum laude minősítéssel. A doktori hangversenyem műsorát is kizárólag Harmat Artúr műveiből válogattam. Ezen a hangversenyen iskolánk műhelykórusai, a Diósdi Nőikar és az Encuentros Együttes vett részt.